A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet az sms-ben, illetve emailben érkező, anyagi hasznot ígérő csaló üzenetekre.

Hol ajándékpontok beváltásáról, hol nagy összegű nyereményről küldenek értesítéseket a csalók és ezzel próbálják a sértetteket a személyes és a banki adataik megadására rábírni. Előfordulhat olyan üzenet is, amiben külföldön élő ismerősének, vagy a család egy rég nem látott tagjának haláláról értesítik a kedves rokont és nagy összegű örökség átvételét helyezik kilátásba, ha kitölti a csatolt értesítést, vagy megnyit egy linket.

Kérik, ne dőljenek be a csalóknak! A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Mátrix projekt kapcsán arra kéri a lakosságot, hogy figyeljenek oda azokra a jelekre, amelyek arról árulkodhatnak, hogy csaló üzenettel állnak szemben. Az első és legszembetűnőbb, hogy a csaló sms-ek és e-mailek szövege hibás magyarsággal íródik. Ha ilyet tapasztalnak, rögtön gyanakodjanak. Mindig nézzék meg az sms-t küldő telefonszámát, vagy e-mail esetén a feladó elektronikus címét. Rögtön legyen gyanús, ha külföldi telefonszámról érkezik az sms, vagy az e-mail feladója külföldi és túl hosszú az email cím. Előfordulhat, hogy magyar telefonszámról küldik az üzenetet a kibertérben megbújó csalók, azonban ekkor se hagyják magukat átverni. Ellenőrizzék online, vagy telefonos tudakozóban kihez tartozik a telefonszám, amelyről az értesítést kapták. Amennyiben az sms, vagy e-mail egy hivatkozási linket is tartalmaz, nézzék meg hová szeretnék átirányítani. Ha nem .hu a végződés, akkor szinte biztos csalás. A hu-com. például abszolút átverés.

Kérik, hogy ismeretlenektől kapott linket ne nyissanak meg! Ha valamely szolgáltató nevében érkezik üzenet, ellenőrizzék annak valódiságát!

Az internetes csalásokkal kapcsolatban a kiberpajzs.hu oldalon találnak hasznos információkat.

Hirdetések