Kétéves csúcsot döntött a hazai ingatlanpiaci kereslet idén az év első nyolc hónapjában – közölte saját adatai alapján a Duna House hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a Duna House Barométer kiadványban közzétett Kereslet index (ami az ingatlanközvetítő irodáiban, az értékesítőik által regisztrált új, vásárolni szándékozó ügyfelek aktivitását veszi alapul) adatai alapján a 2023-as év átlagos keresleténél 27, az aktívabb lakáspiaci forgalommal zárult 2022-es év átlagánál pedig 16 százalékkal magasabb értéken áll idén a mutató.

Hozzátették, hogy mind a vevői keresleten, mind a megvalósult tranzakciók számában rég nem látott aktivitást tapasztalnak az idén a magyarországi ingatlanpiacon.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb Lakáspiaci jelentése szerint 2022-höz képest a tavalyi, rendkívül gyenge ingatlanpiacon 21 százalékkal kevesebb tranzakció zárult. Ezt követően azonban 2023 végétől már élénkülni kezdett a lakáspiaci forgalom, így 2024 első negyedévében országosan 30 százalékkal bővült az adásvételek száma az előző év azonos időszakához képest.

A közlemény idézte Benedikt Károlyt, a Duna House PR és elemzési vezetőjét, aki elmondta, hogy az év során a finanszírozási lehetőségek javulása, a megújult otthonteremtési támogatások, kamattámogatott hitelek elérhetősége olyannyira fokozta az ingatlanvásárlási kedvet, hogy 2023 azonos időszakához képest, a Duna House Tranzakciószám-becslésének adatai szerint idén az év első nyolc hónapjában már 42 százalékkal több magyar ingatlan cserélt tulajdonost.

Hirdetések