Nincs jelentős áradás az Ipolyon, de a folyó vízgyűjtő területén az elmúlt napokban több, rövid ideig tartó, ám nagy mennyiségű csapadék hullott le. Azonban az elmúlt hetek labilis időjárási helyzete miatt készülni kell gyors áradásokra is, ahogyan a cserháti településeken tapasztalt újabb villámárvizek is ezt mutatják.

A katasztrófavédelem szakemberei napok óta adnak ki összefoglalókat villámárvizekről, órák alatt megbénuló közlekedési csomópontokról és az azok nyomán kialakult károkról. Salgótarjánt két hét alatt többször is nagy esőzés érte el, ami elsősorban a belvárosi közlekedésben okozott átmeneti fennakadásokat. A város magasabban fekvő, földutas lakott területein szinte sárlavina okozott problémákat, több autóst traktorral húztak ki az utakra ömlő sárléből.

Az Ipolyon egyelőre nem látszik az esőzések jelentős hatása, pedig a vízgyűjtő területekről hasonló intenzitású esőzéseket jelentettek. Nógrádszakálnál tegnap óta körülbelül 30 centimétert emelkedett a víz szintje, Balassagyarmatnál várhatóan csak két nap múlva lesz hasonló mértékű vízhozam. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság aktuális előrejelzése szerint a hét végéig apadás kezdődik a folyón.

Hirdetések