1835-ben készült el a balassagyarmati vármegyeháza, 1949-ben a dísztermet átalakították, aztán többek között varroda, kollégium és iskola is működött az épületben. A városvezetés úgy döntött, hogy a főként báloknak és civil eseményeknek helyet adó dísztermet abba az állapotába állítják vissza, ahogyan azt még Mikszáth Kálmán és Madách Imre is látta.

Miután Nógrád megye székhelye Balassagyarmatról Salgótarjánba költözött, a vármegyeháza épületét többféle funkcióval igyekeztek megtölteni, de attól kezdve minden szinte csak próbálkozás volt eredeti rendeltetéséhez képest: varrodaként, szociális otthonként, katonai kollégiumként, levéltárként és középiskolaként is működött egy ideig, máig is csak keresik véglegesnek tekinthető feladatát.

A balassagyarmati vármegyeháza karzatán, 2024-ben. (fotó: Ládi András/ipolyinfo.com)

Madách Imre író még aljegyzőként dolgozott a házban, Mikszáth Kálmán író pedig Mauks Mátyás szolgabíró mellett tevékenykedett az épületben. A két később híres irodalmár szelleme máig áthatja az épület történelmét, a város büszkén tekint rájuk, amit szobrok és emléktáblák formájában is mutat a ház és környezete.

Az önkormányzat szándéka az, hogy a vármegyeháza szükséges állagmegóvása mellett legalább a történelem olyan fényesebb időszakát idézze meg a jelenben, amely a lokálpatrióták is büszkeséggel tölti el: a fontos megyebáloknak, társasági eseményeknek helyet adott és máig is hasonló összejöveteleknek helyt adó dísztermet eredeti állapotába kívánják visszaállítani.

Most éppen a Magyar Nemzeti Múzeum szakértőivel tárgyaltunk arról, hogy az 1950-ben innen Budapestre elhurcolt történelmi képeket, alkotásokat visszakaphassuk. Ez annak a folyamatnak a része, amelyben a vármegyeháza jelentős turisztikai szerepet kap, hiszen ha a város és a vármegye büszkeségének tekinthető épületünk egy része megidézi többek között Madách korát, az irodalmi érdeklődők számára kedvelt célpont lehet. Ugyanígy gondoljuk, hogy a már itt működő kerékpár múzeum és a határőr múzeum is turisztikai értékű.

Csach Gábor polgármester hangsúlyozta: a díszterem az eredeti állapotát fogja mutatni a felújítást követően, mert visszaépítik azt a második karzatot is, amit 1949-ben bontottak el.

Ilyen lesz a rekonstrukció után. (animáció: Balassagyarmat Város Önkormányzata)

Az épületből elhurcolt történelmi képeinket szeretnénk visszakapni a Magyar Nemzeti Múzumtól, ezért helyszínbejárás

Hirdetések