Azt állítja Magyar Péter ellenzéki politikus, hogy rengeteg tanár felmondott Balassagyarmaton a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény kapcsán. A TISZA Párt európai parlamenti képviselőjelöltje azt ígérte, ha ők vezetik majd az országot, megszüntetik az intézményfenntartókat és visszaadják a tanárok becsületét.

A közalkalmazotti jogviszonyt felváltó köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében megemelték a pedagógusok fizetését, 2024-től a Pedagógus I. kategóriában dolgozók legalább 538 ezer forintot, a Pedagósus II. kategóriában dolgozók legalább 555 ezer forintot, a Mesterpedagógus besorolásúak legalább 630 ezer forintot, míg a Kutatótanár státuszúak legalább 750 ezer forintot kapnak. A díjazásokat különböző szempontok befolyásolják, a fizetés magasabb is lehet, az elvégzett szakmai gyakorlat, az iskolai végzettségek és egyebek mellett idegen nyelv ismerete esetén.

A Magyar Helsinki Bizottság elemzése szerint a törvény lehetőséget ad arra, hogy a pedagógusok vezényelhetők legyenek, ezzel biztosítva átmenetileg a tanárhiányt. Álláspontjuk szerint ez megvonja az autonómiát tőlük, és elégedetlenséget vált ki.

A TISZA Párt egyik európai parlamenti képviselőjelöltje, Magyar Péter szombaton Balassagyarmaton arról beszélt, hogy éppen ezért a városban is rengetegen mondtak fel a kormány elhibázott lépésének következményeként.

A Balassagyarmati Tankerületi Központ az ipolyinfo.com-nak küldött közleményében azt írta, hogy a törvény életbelépésekor 557 fő pedagógus dolgozott náluk, akik közül 7 kolléga nem fogadta el az új feltételeket. Ez az állomány 1,2%-a.

A közleményben azt is hozzátették: a tankerületi iskolákban a nevelő-oktató munka ellátása biztosított, rendben zajlik a tanév.

Hirdetések