Meggondolta magát és nem ül be a balassagyarmati önkormányzat képviselő-testületébe az a Gyenes Szilárd, akit a Szövetség a Balassagyarmatiakért Egyesület (SZAB) nevű baloldali szervezet a legalkalmasabbnak gondolt az önkormányzati választás előtt. Gyenes egyelőre a reflektorok mögé állt, de a Tisza Párt próbálta őt jól megvilágítani.

A júniusi önkormányzati választáson összesen 2602 balassagyarmati választópolgár szavazott Gyenes Szilárdnak bizalmat arra, hogy ő legyen, aki a várost vezető szerepben képviselheti majd, de 2019-es első próbálkozása után másodszor is kevés volt arra, hogy polgármester legyen. Gyenes nem csak a baloldali pártok összefogásának embere volt, Magyarország három olyan polgármester-jelöltjének egyikeként maradt alul, akit Magyar Péter, a Tisza Párt politikusa is nyíltan támogatott.

Biztosra ment a SZAB Gyenessel, alkalmasnak látták őt arra, hogy a kompenzációs listán első helyen jelölve kockázat nélkül jusson be önkormányzati képviselőként is. Az új összetételű balassagyarmati önkormányzatban 2024 őszétől mégsem lesz ott Gyenes Szilárd, mert nem vállalta el a feladatot – ez a városi televízió adásából derült ki. Borenszki Ervin, a SZAB képviselője sem mondott semmi magyarázatot arra a mai képviselő-testületi ülésen, hogy mi történt a háttérben, azonban megköszönte a több mint 2300 választópolgár ajándékát, vagyis azt, hogy beülhettek a testületbe.

Pedig Gyenes Szilárd egy június 10-én általa közzétett internetes fórumbejegyzésben azt írta:

A SZAB a kialakult helyzettel kapcsolatos döntéseiről tájékoztatni fogom a város polgárait!

Több, mint negyedév elteltével sem tudjuk, mi történt, szerkesztőségünkhöz sem juttattak el a szervezet részéről semmilyen kommünikét, a váratlan változás már csak szeptemberben, a városháza dísztermében derült ki: az új önkormányzat alakuló üléshez kapcsolódó dokumentumok alapján Gyenes Szilárd képviselő nem lesz.

A reflektorfényből eltűnik Gyenes, de az egyik bizottságában mégis maradni akart. A Városüzemeltetési Bizottság tagjaként fog dolgozni, önkormányzati ülésekre nem kell bejárnia, azonban fizetést ennek ellenére is kapni fog a tagságért.

Közben a Tisza Párt körül is aktivizálta magát Gyenes, a szervezet egyik budapesti tüntetésén járt néhány hete: a közmédia épületénél vett részt – a Magyar Péter állítása szerint százezres – tüntetésen.

Gyenes Szilárd 2018-ban a Nógrád megyei 2. választókerületben a Lehet Más a Politika (LMP) országgyűlési képviselő-jelöltjeként a voksok 3,82%-ával 4. helyen végzett, 2019-ben balassagyarmati polgármester-jelöltként maradt alul 49,04%-kal a SZAB színeiben, 2022-ben a DK, a Jobbik, a Momentum, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd arcaként újra országgyűlési képviselő-jelöltként indult, de 23,95%-nyi szavazattal nem jutott be és 2024-ben megint a SZAB polgármester-jelöltjeként mérette meg magát, de 38,55%-os eredménnyel kiszorult a polgármesteri székért folytatott versenyből.

Hirdetések