Az Európai Statisztikai Hivatal adatai szerint Spanyolország, Olaszország és Románia egyes régiói a kontinens legszegényebb térségei. A most publikált dokumentum alapján Magyarország egyik régiója valóban küzd olyan szegénységi kockázattal, ami figyelemre méltó, de a leggyengébb 10 közé így sem jutott be.

Az európai népesség 21,4%-át érinti szegénységi, vagy társadalmi kirekesztődés kockázata – állítja az Eurostat jelentése, amely a kontinens országait régiós tagoltsággal elemzi.

Hivatalosan az Európai Unió legszegényebb országa

– ezt mondta Magyarországról a Tisza Párt elnöke Starsbourgban néhány napja. Magyar Péter az állítás forrására, az adatok eredetére nem tért ki. Azonban az Európai Bizottság statisztikai intézménye, az Eurostat szinte ezzel egyidőben mutatta be a 2023. évre vonatkozó felmérését, amiben a legnagyobb gondot Dél-Spanyolország, Dél-Olaszország és Románia egyes régióiban látták meg.

Az elemzésben részletezték, hogy megállapításuk szerint az elszegényedés elsősorban a fővárosoktól távoli területekre jellemző. Hozzátették azt is, hogy egyes esetekben mégis ennek ellenkezője látható; a példa szerint Brüsszel és Bécs környékén súlyos társadalmi kirekesztettség és szegénység tapasztalható. Brüsszel esetében a lakosság több mint 37%-a, Bécsben több mint 29%-uk érintett ebben.

Észak-Magyarország az európai régiók 31. helyén áll a 2023-as szegénységi toplistán. (forrás: Eurostat)

Magyarországon összességében 19,7%-os volt a szegénységi ráta, ami az egy évvel korábbihoz képest 1,3%-os romlást jelent. Azonban ez a kontinens átlagához képest is kedvezőbb adatnak számít. A szegénység leginkább Észak-Magyarországon tapasztalható, az ott élők 32%-át érinti, 2022-ben ez még csak 25% volt. Az északi térség 31-dik (EU-n belül 27-dik) helyezése mégsem kirívó, mert az Eurostat érzékeltetése szerint például Románia egészére jellemző hasonló mértékű probléma, sőt, egyes területei ennél is rosszabb állapotúak.

Brüsszel és környékén a román helyzetnél is súlyosabb a válság, az Európai Unió fővárosa körül 37,6%-os a szegények aránya a népességen belül és ez a vidék még mindig nincs benne a TOP10 leggyengébb régióban.

Bulgária, Románia, Franciaország, Olaszország és Spanyolország osztoznak a kirekesztettség és szegénység toplistájának első tíz helyén. A tizedik hely eléréséhez a bolgár Severen tsentralen tervezési régió 38,2%-os mutatója kellett, a legrosszabb eredményt pedig 60,3%-os szegénységi aránnyal a franciaországi Guyane produkálta.

A kirekesztődéssel és elszegényedéssel legkevésbé érintett a Közép-Dunántúl. (forrás: Eurostat)

A skála másik végét nézve az e problémával legkevésbé küzdők között olasz, lengyel, cseh, belga területek vannak, és a TOP10-ből kiszorulva, de 12-dik helyen a Közép-Dunántúli régió áll, Budapest főváros a 13-dik a listán, Nyugat-Dunántúl a 19-dik – mindezt pedig a legjobb kategóriába sorolja az Eurostat. Érdemes megjegyezni, hogy az első helyen végzett régióban, az olasz Bolzano környékén 5,8%-os a szegénység a jelentés szerint.

Hirdetések