A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy diák ellen, aki két iskolatársát is megverte.

A vádirat szerint az elkövetés idején 15 éves vádlott 2022. október 11-én egy nyugat-nógrádi falu iskolájának folyosóján egy 13 éves iskolatársát olyan erővel ütötte arcon, hogy a fiú hosszú ideig orvosi megfigyelésre szorult.

2023. január 24-én a vádlott egy 12 éves diáktársát bántalmazta kértszer is: délelőtt az iskolában homlokon, majd délután az utcán hátba rúgta.

A sértetteknek könnyű sérülései keletkeztek, azonban a 13 éves fiúnál fennállt a csonttörés lehetősége, erre figyelemmel az ügyészség súlyos testi sértés bűntettének kísérletével, garázdasággal és könnyű testi sértéssel vádolta meg a tanulót; a vádhatóság felfüggesztett szabadságvesztést és a közel 300.000 forintos bűnügyi költség megfizettetését indítványozta a vádiratában.

A 18 év alatti elkövetőkkel szemben az eljárást úgy kell lefolytatni, hogy az elsősorban a nevelésüket szolgálja. A cél az, hogy ne kövessenek el újabb bűncselekményt, erre a felfüggesztett szabadságvesztés azért alkalmas, mert a tartama alatt a fiatalkorúak végig pártfogó felügyelet alatt állnak, ami elősegíti társadalmi beilleszkedésüket.

Ha azonban az elkövetőt a próbaidő alatt elkövetett bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélik, illetve a pártfogó felügyelet magatartási szabályait súlyosan megszegi, a felfüggesztett büntetést végre kell hajtani.

Hirdetések