Még néhány napig látható az év csillagászati érdekességének számító C/2023 A3, Tsuchinshan–Atlas nevű üstökös, amit nem mellesleg 2023-ban pillantottak meg először az égen. Balassagyarmatról is észlelhető szabad szemmel, elsősorban a város külterületeiről figyelhető meg útja legjobban.

Tegnap kora este a folyamatosan lehűlő levegőben is több érdeklődő jelent meg a város határában, hogy a Naplementét követően megfigyelje az üstököst, amely az északnyugati irányban a horizont fölött jelent meg.

Az üstökösben fagyott állapotban lévő gáz és por a Nap felé közeledve olvad, a párolgó anyagok leválnak róla és ezek együttese csóvát alkot a kométa mögött.

Az Tsuchinshan–Atlas üstökös Balassagyarmat fölött 2024. október 16-án este. Akár mobil telefonnal is megörökíthető az égi jelenség.

Szerdán este már abban a szerencsében is részünk volt, hogy az égitest ellencsóvája is megjelent, sőt, a hét végéig minden nap egyre magasabban lesz megfigyelhető. Ajánlott olyan helyekről megfigyelni az égitestet, ahol nincsen közvilágítás, a közelben semmi sem akadályozza, hogy messzebb távra el lehessen látni. Szakértők szerint, ha október 20-án derült lesz az ég, akkor lesz a legjobban és egyben legmagasabban is látható az üstökös.

Hirdetések