A szentendrei születésű, világhírű tenor, Stéger Ferenc születésének bicentenáriuma alkalmából kiállítás nyílik október 24-én a Ferenczy Múzeumban.

A Ferenczy Múzeum Centrum az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézték, hogy Stéger Ferenc (1824-1911) ünnepelt operaénekes, a pesti Nemzeti Színház kivételes tehetségű tenoristája volt. Az Erkel-operák mellett a kor zenei ízlésének megfelelően számos divatos darabban énekelt főszereplőként, főleg Donizetti, Verdi és Meyerbeer operáiban – áll a tájékoztatásban. 1846 és 1874 között bejárta Európát, csaknem ötven városban lépett fel, kétezernél több alkalommal állt színpadra és több mint hatvan szerepet játszott el.

Gyermekkorában és visszavonulása után élete végéig a Duna-parti városban élt, leszármazottai révén hagyatéka legjelentősebb része a szentendrei múzeumban található. A tárlaton bemutatják korábban nem látott személyes tárgyait (hangvilláját, jelmezét és útiládáját), emellett zene- és színháztörténeti érdekességeket, kottákat, fényképeket, festményeket, valamint a naplóit, melyekbe évtizedeken keresztül feljegyezte minden előadását.

A tárlat látogatói betekinthetnek Stéger Ferenc színészi pályájának főbb állomásaiba is. Láthatóak lesznek a külföldi vendégszerepléseihez fűződő emléktárgyai, például a karintiai kapu melletti bécsi színháztól kapott babérkoszorúja, színészektől és zenészektől származó emléklapok, valamint fényképek korabeli énekesekről, előadókról. Kiállítják a spanyol lovagkereszt kitüntetését is.

A kiállítás főbb állomásai Stéger Ferenc pályafutásának fontosabb színházaihoz fűződnek: Bécs, Zágráb, Prága, Bukarest, Kolozsvár, Olaszország és Barcelona teátrumaihoz. Az egyik terem a Nemzeti Színházhoz kapcsolódik, itt rendezték a legtöbb előadását. A Nemzeti Színház karnagya ekkor Erkel Ferenc volt, szakmai és baráti kapcsolatuk gyümölcsözően hatott a zenetörténetre, Erkel a Hunyadi László című operáját egy áriával is kiegészítette Stéger kedvéért.

Nyolc hazai és több külföldi intézménytől kölcsönzött műtárgyak, reprodukciók is láthatók a tárlaton, valamint korábban Szentendrén még ki nem állított festmények Borsos Józseftől, Kovács Mihálytól és Domenico Peduzzitól. Stéger Ferenc kottáit, valamint a Nemzeti Színház egykori plakátmásolatait is megtekinthetik a látogatók.

A kiállítás 2025. március 9-ig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható – olvasható a közleményben.

Hirdetések