Hogy Magyarországon hol jó élni, az összesen hét statisztikai adattal leírható; az MBH Jelzálogbank 2024. évi összesítése alapján Nógrád vármegye legjobb helye Balassagyarmat és környéke. Mutatjuk az elemzés részleteit!

Ott jó lakni, ahol a bűnözés csekély, jó az oktatás minősége, elérhetők egészségügyi szolgáltatások, van kellő mennyiségű munkahely, a vásárlás könnyen elintézhető, megfizethetők az ingatlanok és kulturális szolgáltatások közül is lehet válogatni – közérthetően ezek megfigyelésével állított össze rangsort az MBH Jelzálogbank. Az úgynevezett Életminőség Indexben járásonként mutatják be a helyszíneket, pontokkal és térképekkel szemléltetik a különbözőségeket.

A jogi értelemben járások közé nem sorolható Budapest önálló egységként az élen végzett a rangsorban, amely így 100 pontot kapott, a vidék legélhetőbb helye Debrecen környéke lett. Az alföldi nagyváros 77,4 ponttal végzett a toplista második helyén. A legjobb 10 járás között 2024-ben sorrendben Pannonhalma, Budakeszi, Pilisvörösvár, Bácsalmás, Dunakeszi, Veszprém, Kisbér és Érd végzett.

A legélhetőbb járások kapták a legtöbb pontszámot és az erősebb színeket. (forrás: MBH Jelzálogbank)

Az MBH Index összefoglalója szerint tavalyhoz képest

az ország északkeleti régiójában található járások szerepelnek gyengébben, néhány kivételtől eltekintve, míg délen, valamint a főváros környékén és északnyugaton több magasabb pontszámú járás található.

Nógrád vármegyében csak Balassagyarmat esetében mértek felső kategóriás adatokat; az összesített 48,6-es pontszámmal a 175 vizsgált térség között a 35. helyre sorolták az élhetőségét. A Budapesthez közelebb fekvő Rétság környezetében is kiemelkedő életminőséget mért az MBH Index, a 75. helyen álló Nyugat-nógrádi járás esetében már az is figyelemre méltó, hogy alig maradt le Heves vármegyeszékhelyétől, Egertől, ami a 73. helyen végzett.

2023-ban Rétság az 53., Balassagyarmat a 69. helyen állt. Ez a táblázat a 2024. évi sorrendet mutatja. (forrás: MBH Jelzálogbank)

Az ország vármegyeszékhelyeinek sorában a főváros után a legélhetőbb sok tekintetben Győr lenne, ha biztonságos város volna, de a bűnözési statisztikák jelentősen rontották a helyzetét, ahogyan a méregdrága ingatlanárak is rosszul érintették a kisalföldi nagyváros megítélését. Ellenben Veszprémmel, amely kiegyensúlyozottságot mutat minden téren, így a vidék legjobb vármegyeszékhelyeként végzett 2024-ben. Pécs a harmadik helyen zárt, és csak ezt követi Győr negyedikként. A három legkevésbé jó lehetőségeket kínáló székhely toplistáján elsőként Salgótarján kapott helyet, mert munkaerőpiacát, egészségügyi szolgáltatását és oktatási lehetőségeit különösen kedvezőtlennek ítélték meg. Ezt követi Kecskemét és Békéscsaba, ahol hasonlóan rossz mutatókat láttak az MBH Index elemzői.

Hirdetések