Kritikus levelet írt Balassagyarmat polgármestere az önkormányzati miniszter részére: Csach Gábor szerint visszaesés és működési zavar lesz az eredménye annak, ha a kormány a Versenyképes Járások Programot úgy vezeti be, hogy például Balassagyarmattól elveszi a jogosan neki járó pénz egy részét. Ezt követően Debrecen polgármestere is hasonlóan nyilatkozott.

A néhány nappal ezelőtt a területfejlesztési miniszter által bejelentett Versenyképes Járások Programban várhatóan 65 milliárd forint támogatást kívánnak szétosztani évente úgy, hogy a nagyobb településektől elvonják az iparűzési adóbevételek egy részét. Ennek mértékét az országos átlagra alapozva számítják ki, az e fölötti bevételek képezik majd a támogatási alapot az elképzelés szerint.

Balassagyarmat nem falu, ezért nem jár neki a Magyar Falu Program támogatása, Balassagyarmat nem megyei jogú város, ezért nem jár neki a Modern Városok Program támogatása, Balassagyarmat olyan város, ami képes volt kellően jó helyi és térségi politikai menedzsmenttel, a kormány támogatásával arra, hogy fejlődjön, amiben az iparűzési adó meghatározó összetevő, s ha annak rendszerét a jelenlegi terv szerint alakítja át a kormányzat, akkor működésben alulfinanszírozottá, ipartelepítésben pedig érdektelenné válik – ezzel a többszörösen bővített mondattal írható le a Csach Gábor által megfogalmazott levél tartalma.

Részlet a Csach Gábor által írt levélből: Balassagyarmat polgármestere új javaslatot fogalmazott meg. (forrás: Csach Gábor Balassagyarmat polgármestere)

A balassagyarmati polgármester szerint nem az ötlettel van baj, ugyanis azzal egyetért, hogy a vidéket támogatni kell és pénzt kell adni a fejlődéshez, de véleménye szerint azt nem lehet megtenni a város kárára.

A gyarmati polgármester után Debrecen városvezetője is megszólalt: Papp László a városi közgyűlés megalakulásának ceremóniáját használta fel arra, hogy Csach Gáborhoz hasonlóan üzenjen Navracsics Tibor területfejlesztési miniszternek:

A város bevételei elsősorban Debrecen polgárait illetik, és a mi felelősségünk, hogy ezek a bevételek úgy hasznosuljanak, hogy az a cívisek javát szolgálja

– állt ki városa mellett Papp László, aki kijelentette azt is, hogy

Ami most településeink adóbevételeivel történik, az nem szolgálja a helyben élők érdekét, még akkor sem, ha tudomásul vesszük, hogy a gazdag településeknek van felelősségük a város határán túl is. Ennek a felelősségnek azonban van egy egészséges mértéke, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni, mert ellenkező esetben elveszítjük a hitünket az alkotó, teremtő munka értékében.

Papp László hozzátette: a szolidaritási adó éppen azért jött létre, hogy a térségi fejlesztéseket szolgálja, ezért a legújabb helyi adóelvonási ötlet nem jó irány.

A balassagyarmati polgármester szavaira nem csak Debrecen reagált, a hírt felkapta az országos média is, többek között a 24.hu és a 444.hu, valamint a Momentum nevű politikai párt képviselője, Tompos Márton is véleményt fűzött a témához, aki a hvg.hu írása szerint azt mondta, hogy a kormány lépése az ellenzéki vagy független vezetésű városok kivéreztetését jelenti.

Csach Gábor pénteken délután az ipolyinfo.com-nak az ország legnagyobb vidéki városa vezetőjének reakcióját visztonreakcióban erősítette meg:

Maximálisan egyetértek Papp László kollégával, a Szolidaritási Adóból kell fedezni a járási program finanszírozását, akár annak megemelésével. A normatív elvonás teljesen igazságtalan.

sdg

Hirdetések