Apró megfigyelések címmel Forgács Péter független film- és médiaművész alkotásaiból nyílik kiállítás a szentendrei MűvészetMalomban.

A vasárnaptól látható tárlat amellett, hogy új művészi irányokat és célokat mutat be, a művész munkásságának esszenciáját is összegzi – közölte a Ferenczy Múzeum Centrum az MTI-vel.

Mint felidézték, Forgács Péter a Képzőművészeti Főiskola szobrász szakán kezdte tanulmányait 1971-ben, ám onnan politikai okokból hamar eltávolították. 1978-tól 1993-ig a Balázs Béla Stúdióban dolgozott, ahol elementáris erővel hatott rá Bódy Gábor experimentális filmművészeti munkássága. 1983-ban Bán Andrással közösen megalapították a Privát Fotó és Film Kutatócsoportot, majd a hozzá kapcsolódó alapítványt és archívumot.

Korai kísérleti filmjei után (Látom, hogy nézek, 1978; Gyerek mozi, 1979; Aranykor, 1985) 1988-ban készítette el a Privát Magyarország című, mostanáig húsz darabra duzzadt sorozat első filmjét, a Bartos családot. A Privát Magyarország epizódjai az 1930-as, 40-es évek amatőr filmfelvételeinek újra összeillesztése során önálló vizuális nyelvet, új narratívát alakítanak ki.

1978 óta több mint harminc filmet készített, munkái számos neves hazai és külföldi művészeti intézményben megtekinthetők.

1998-ban Balázs Béla-díjban, 2007-ben Magyarország Érdemes Művésze díjban részesült. 2007-ben Erasmus-díjjal tüntették ki, 2008-ban pedig a Magyar Filmszemlén ismerték el Saját halál című filmjét a kísérleti filmek fődíjával.

A szentendrei MűvészetMalomban nyíló tárlat tere nyolc egységre bontható, amelyekben az eltérő alkotói korszakok fotói, diaképei, videói és installációi egymásba fonódó szövetet alkotnak.

A bemutatott művek kaleidoszkópszerűen tárják a látogatók elé a művész apró megfigyeléseit.

A kiállítás mindenekelőtt az alkotó saját felvételeit is alkalmazó művekre koncentrál, absztrakt szűrőn keresztül tárva az érdeklődők elé egy elsőre talán konvencionálisnak tűnő világot

– olvasható a közleményben.

Mivel a kiállításon szereplő művek meztelenséget is ábrázolnak, megtekintésüket a szervezők tizennyolc éves kortól ajánlják.

A 2025. január 12-ig látható kiállításhoz kapcsolódóan számos programmal is várják a közönséget: az alkotó és Iberhalt Zsuzsa kurátor is tart tárlatvezetést, de meseterápiás önismereti foglalkozást is szerveznek.

Hirdetések