Visegrádon rendezik meg idén az Európa Tanács Kulturális Útvonalak éves szakértői fórumát: a szerdán kezdődő háromnapos eseményre Európa negyven országából csaknem háromszáz szakember érkezik – hangzott el az M1 aktuális csatorna műsorában kedden.

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy az Európa Tanács 1987-ben indította el Kulturális Útvonalak programját, amelynek célja, hogy az utazáson keresztül felhívja a figyelmet a tagországokat összekötő közös alapértékekre, úgy, mint a kulturális-, épített és szellemi örökségre.

A programban szereplő útvonalak országokon átívelő, turisztikailag is bejárható, honlappal, applikációval rendelkező útvonalak – fűzte hozzá.

Magyarországon 17 ilyen útvonal megy keresztül: ezek többek között a fürdővárosok, borok útvonalai, emellett a magyar gasztronómiát, az épített örökséget, életmódunkat és a kultúránkat is megismerhetik külföldiek és magyarok egyaránt – jegyezte meg.

Mint mondta, minden évben megrendezik az Európa Tanács Kulturális Útvonalak éves szakértői fórumát, amelynek Lengyelország után idén Magyarország ad otthont, jövőre pedig Törökországban rendezik meg az eseményt. Az idei fórumon összesen 41 ország vesz részt.

Vincze Máté kiemelte: Visegrád kiváló helyszín, hiszen régészeti örökséggel, fürdőkultúrával és természeti örökséggel is büszkélkedhet a város.

Vincze Máté a programban való részvétel kritériumait ismertetve elmondta, hogy egy újonnan pályázó útvonalnak elég magas elvárásnak kell megfelelnie, legalább három európai országot kell érintenie ahhoz, hogy akkreditációt kapjon és az útvonal létrejöttét komoly tudományos kutatómunkának kell megelőznie. Hangsúlyozta, hogy a visegrádi magyar szakértői fórum idei tematikája a kulturális örökség védelmének fontossága és szeretetének átadása a fiatalabb generációknak. A fiatalok bevonása speciális magyar téma – tette hozzá.

A KIM korábbi közleménye szerint jelenleg 47 hálózat rendelkezik az Európa Tanács Kulturális Útvonala tanúsítvánnyal. Magyarország 2013-ban csatlakozott az Európa Tanács Kulturális Útvonalakról szóló kibővített részleges megállapodáshoz, ettől kezdve hazai szervezetek és intézmények is alapíthatnak (más tagországokkal együtt) új utakat és csatlakozhatnak a már meglevőkhöz.

A mostani 13. Szakértői Fórum házigazdája a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum és Visegrád Város Önkormányzata lesz – közölte korábban a tárca.

Hirdetések