A Nógrád Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés bűntett kísérlete miatt emelt vádat egy ötvenes éveiben járó kelet-nógrádi férfival szemben, aki egy kocsmai verekedés során többször mellkason szúrta áldozatát.

A vád szerint a férfi 2022. február 5-én 17 óra körül Jobbágyiban egy kocsmában alkoholt fogyasztott három ismerősével, amikor a sértett férfi és annak rokona megjelentek az italozóban. A vádlott ekkor ittasan szóvá tette a sértettnek, hogy mikor adja meg tartozását, aki erre trágár kifejezésekkel illette a férfit. A vádlott társaságában tartózkodó három férfi és a sértett között szóváltás, majd tettlegesség alakult ki. Miután többször megütötték a sértettet és a társaságában lévő másik férfit, mindketten kimenekültek a kocsma előtti közterületre. A négy elkövető követte a sértetteket az udvarra, ahol a verekedés folytatódott. Ekkor a vádlott visszaszaladt a kocsmába, ahol magához vett egy kést, majd azzal az udvaron előbb kiszúrta az idősebb sértett és a társaságában lévő másik férfi autójának gumiját, azután az idősebb sértettet háromszor mellkas tájékon megszúrta. Végül a férfi védelmére kelő fiát is lábon szúrta.

A sértett férfiak nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek. Az idősebb sértettnél ugyanakkor fennállt a lehetősége az életveszélyes sérülés kialakulásának.

Az elkövetéskor a négy férfi ittas volt. Az önhibából eredő ittasság nem menti az elkövetőt, hiszen az alkohol hatása közismert, ezért aki szeszes italt fogyaszt, számolnia kell azzal, hogy lerészegedhet, így tettéért teljes büntetőjogi felelősséggel tartozik, sőt, az ittas elkövetés súlyosító körülménynek számít.

A Nógrád Vármegyei Főügyészség a férfivel szemben életveszélyt okozó testi sértés bűntett kísérlete, míg társaival szemben többrendbeli súlyos testi sértés bűntette és csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt emelt vádat. Arra az esetre, ha a férfi az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyészség vele szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt. Az ügyben a Balassagyarmati Törvényszék dönt.

Hirdetések