Pénteken a középtáv selejtezőjével Csákberényben megkezdődik a 15. tájékozódási futó Európa-bajnokság. A jövő keddig tartó eseményen hat versenyszámban avatnak majd bajnokot, szombaton középtávon, vasárnap hosszútávon, míg kedden váltóban futnak a kontinens legjobbjai a Vértesben.

A hazai rendezés miatt korábban nem látott népes csapatot tudunk benevezni mi is, összesen 21 versenyzőnk áll majd rajthoz.

– idézték Fehérvári Dániel szövetségi kapitányt a szervezők.

A csapat legnagyobb erejét az összetartás adja, és az is bizakodásra ad okot, hogy tájfutásban a rendező országnak mindig van egy pici előnye a vetélytársakkal szemben, mert hazai pályán sokkal több edzőtábort lehet szervezni a felkészülési időszakban. Az Európa-bajnokságon ugyanakkor azért nehezebb dolga van mindenkinek, mert az elit csapatok versenyszámonként 8-8 sportolót is nevezhetnek, így erős csapattal érkeznek majd a svédek, a finnek, a norvégok, a svájciak és a csehek is.

A versenyre több mint 300 sportoló nevezett, a futók között ott lesz a svájciak kilencszeres világbajnoka, Daniel Hubman, a svéd Tove Alexandersson, akinél az aktív versenyzők között nincs eredményesebb, hiszen ő 21-szeres világbajnoka a sportágnak, de itt lesz mind a négy egyéni szám címvédője, a nőknél a finn Venla Hajru és a svájci Simona Aebersold, a férfiaknál pedig az egyaránt svéd Martin Regborn és Albin Ridefelt.

Csaknem kétszázan dolgoznak a háttérben azért, hogy a hagyományoknak megfelelően magas színvonalú versenyt rendezzünk itthon.

– mondta Lengyel Ádám versenyigazgató.

A versenyzők számára minden bizonnyal az egyik legnagyobb kihívás a hőség lesz. Természetesen mi is készülünk arra, hogy mérsékeljük ezt a hatást, de azért ettől függetlenül nagyon meleg lesz. Az érdeklődőknek szombaton és vasárnap Csókakőre érdemes kilátogatnia, ide építünk fel egy arénát, ahol lehet majd szurkolni a versenyzőknek, és a tv-közvetítésnek és a GPS nyomkövetésnek köszönhetően sokat lehet majd látni a sportolókat akkor is, amikor még nem bukkannak elő az erdőből.

Augusztus 20-án 3-3 fős váltókban mérik össze az erejüket a sportolók. Erre a napra a verseny átköltözik Várgesztesre, a Villaparkkal szemközti rétre.

A magyar válogatott tagjai:
Bakó Áron, Bujdosó Zoltán, Csoboth Márton, Divin Péter, Koren Anikó, Nagy Péter, Ormay Mihály, Sárközy Zsófia (mindannyian Tabáni Spartacus SKE), Gösswein Csaba, Mag Fruzsina, Mag Viktória (mindhárman Salgótarjáni Dornyay SE) Baumholczer Máté, Becze Rita (mindketten PVKS), Czakó Boglárka, Gárdonyi Csilla (mindketten MOM Hegyvidéki Szabadidősport SE), Szalay Levente (Alpokalja SK), Gönczi Péter (Tipo TKE), Máramarosi Rita (Veszprémi Honvéd SE), Demeter Ambrus (DVTK), Gerber Csaba (Szegedi Tájfutó KE), Jónás Ferenc (Szegedi Vasutas SK)

A kontinensviadalon az elitversenyzők mellett bárki kipróbálhatja azt, hogy milyen az Eb terepein futni, hiszen a versennyel párhuzamosan rendezi meg a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség az év egyik legnagyobb tájfutó szabadidősport eseményét, a Hungária Kupát.

Hirdetések