Virrasztás és templomban alvás is lesz a főbúcsún

Magyarország védőszentjének napján, augusztus 15-én már kora reggel érkeznek zarándokok Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhelyre. A háromnapos ünnep alatt (augusztus 15-17, 18.) folyamatosan jönnek gyalogosan, autókkal és buszokkal a hívek. Összesen körülbelül tízezren vesznek részt a főbúcsú ünnepi szentmiséin, a szombat éjjeli keresztúton vagy az éjszakai virrasztáson.

Minden szálláshely, még a kempinghelyek is megteltek a Nagyboldogasszony Főbúcsú idejére a nemzeti kegyhelyen. 10-15 atya felváltva gyóntatást végez, többszáz virág kerül a kegyszobor elé és tovább bővül a hálatáblák száma.

Szombat 23.00 órakor keresztutat járunk, éjfélkor pedig szentmise lesz halottainkért. Éjjel virrasztást szervezünk, Kálmán Bertalan ferences testvér vezetésével, amely az imádság ősi és különleges formája.

– hívta föl a figyelmet Orosz Lóránt kegyhelyigazgató, majd hozzátette:

Maga Krisztus is arra buzdított bennünket: virrasszatok és imádkozzatok! Az ima ugyanis meggyújtja a lelkesedést, visszavezet bennünket Istenhez. Az éjszaka csöndje segíti a lelket megnyugtatni és a fáradság, amely hullámokban tör az emberre sem gátolja meg az imádkozót, hogy kegyelemben részesüljön. Ilyenkor ugyanis világossá válnak a válaszok életünk nagy kérdéseire.

– tette hozzá a ferences szerzetes.

Csíksomlyón és Mátraverebély-Szentkúton is hagyománya van a templomban alvásnak. Többen ugyanis belealszanak az imádságba, amely teljesen természetes virrasztáskor. Vasárnap a 11.00 órás szentmisét Udvardy György veszprémi érsek mutatja be, az ünnep pedig az esti vesperással zárul.

Hirdetések