Több éve küzdenek a bűzzel Drégelypalánk majori részében, ugyanis a szennyvíz nem a megfelelő idő alatt ér el a szennyvíztisztító telepre, megakad Drégelypalánknál és Hontnál is, és a felgyülemlett agyag kiszivárog a rendszerből, ami kellemetlenséget okoz az ott élőknek. A mostani öt települést érintő közös beruházásnak köszönhetően megoldódhat ez a probléma is a településen.

Bózvári József, a szennyvízelvezető- és tisztítórendszer projekt tervezőmérnöke a projekt drégelypalánki nyitórendezvényén kiemelte: a közel 4 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően megoldódhat a probléma, ami okozza a kellemetlen szagokat Drégelypalánkon. A szennyvíztisztító rendszer kiépítésével egy olyan folyamatot hoznak létre, amiben egy kompresszor sűrített levegővel rásegít majd a rendszerre hatóránként, így a szennyvíz nem fog hat óránál tovább benne maradni. Továbbá egy levegőző kéményt is telepítenek a falu határába, ami a felgyülemlett levegőt kiengedi, de ez szintén nem jár majd szaghatással.

Fotó: Litavszki Fanni/ipolyinfo.com

Hozzátette: emellett az érintett területen a csatornafedeleket is megjavítják és az átemelő szivattyúkat is korszerűsítik, tehát az egész rendszert kicserélik a faluban.

Hirdetések