2024 első félévében 98 lakóépület gyulladt ki Nógrád vármegyében, mindössze eggyel kevesebb, mint 2023 első hat hónapjában. Ebben az időszakban 792 négyzetméternyi épített terület égett le.

Az első félévben kigyulladt lakóépületekben 1 ember vesztette életét. A tűzesetek során 13-an szenvedtek valamilyen fokú sérülést, 8-cal többen, mint tavaly ugyanebben az időszakban. 

Az év első hat hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához összesen több, mint 86 órára és 183 tűzoltójárműre volt szükség. 14 otthon vált tűz miatt lakhatatlanná, 44 embernek kellett átmenetileg máshova költöznie. A leghosszabb beavatkozás január 9-én volt Etesen, ahol egy ember életét vesztette. A családi ház oltása az utómunkálatokkal együtt közel hat órát vett igénybe.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 3 lakástűz kapcsán indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng vagy a kémény nem megfelelő műszaki állapota miatt csaptak fel a lángok. Egy otthonban szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz. A legtöbb tűz a kéményben (34 százalék), a konyhában (14 százalék), illetve a hálóban (12 százalék) keletkezett.

A 98 tűzzel érintett otthon egyikében sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek. Ekkor még van idő cselekedni, a tüzet annak kezdeti stádiumában eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

Hirdetések