Az LMP hétfőn lezárta a gödi Samsung-gyár bejáratait.

Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese a helyszínen tartott – online is követhető – sajtótájékoztatón elmondta: azt szeretnék elérni, hogy a magyar kormány tartassa be a gyárral a bíróság döntését.

Kifejtette: a Samsung SDI környezethasználati engedélye érvénytelen, a kapacitását ennek értelmében több mint 98 százalékkal kellene csökkentenie. Ez nem történt meg, ugyanakkor sem a környezetvédelmi hatóság, sem a kormányhivatal nem hajlandó lépéseket tenni. Nincs más út, minthogy kikényszerítsék a bírósági döntés betartását, „kitartunk” – jelentette ki, hozzátéve: arra tett esküt, hogy Magyarország törvényeit megtartatja, és ennek teljes mértékben eleget kíván tenni.

Jól látható, hogy a magyar kormány csak a multinacionális cégek érdekeit képviseli, szemben a magyar emberek egészségével, és ennek árán növelné a Samsung nyereségét, ami elfogadhatatlan – közölte.

Az ellenzéki párt a Facebook-oldalán élőben közvetítette az eseményeket. A felvételen az látható, hogy a rendőrautó és a veszteglő kamionok előtt sétáló Csárdi Antalt és az LMP-s zászlókat lengető tiltakozókat a rendőrség több alkalommal felszólítja, hagyják abba jogellenes magatartásukat, mert az a gyülekezési jogról szóló törvénybe ütközik és kényszerítő eszközök alkalmazásával rendőri intézkedést helyeztek kilátásba.

A lezárás idején megjelent a helyszínen Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke, Kanász-Nagy Máté frakcióvezető-helyettes és Gál József LMP-szóvivő is.

Az MTI-hez is eljuttatott videofelvétel szerint a gyárhoz vezető utakat nagyméretű LMP-s molinóval és zászlókkal zárták le, amelyen a „Nem leszünk akkugyarmat” felirat szerepel.

Egy másik videofelvétel tanúsága szerint rendőri intézkedés történt, az aktivistákat és Csárdi Antal országgyűlési képviselőt is elvezették az útból.

Hirdetések