A tartós és nagy mennyiség németországi esőzések miatt már néhány napja valószínűsíthető volt, hogy a Duna magyarországi szakaszán áradás várható. Tegnap előtt óta emelkedik a víz szintje a Dunakanyarban, azóta megközelítőleg két méterrel magasabb szintet mutatnak a mércék. Kedden 10 órakor 381 centiméteren áll a Duna.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint továbbra is egyenletes az áradás mértéke a folyamon, és a következő napokban ez tovább tart. Az elmúlt hetek összességében stagnáló időszakát követően a nagymarosi vízmércén június 1-jén napközben regisztráltak folyamatos szintemelkedést. Az áradás várhatóan eléri majd az első fokú készültséget és megközelítheti a másodfokot is. A prognózis alapján legkésőbb szombaton reggelig tart a vízszint emelkedése, amikor is a pillanatnyi 381 centiméterhez képest további 1,3 méterrel magasabban, körülbelül 515 centiméternél tetőzik a Duna.

A vízügyi szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy adataik kizárólag az előzetes felkészülés lehetőségére mutatnak rá, a kiadott információkat folyamatosan frissítik az aktuális időjárási helyzettel összefüggésben. Ezért minden érintettet kérnek, hogy figyeljék az aktuális híradásokat!

Közben Sződligeten lezárták az árvízi gát zsilipjeit. Juhász Béla Róbert polgármester közlése szerint első fokú védekezésre lesz szükség hamarosan, de becslése szerint néhány napon belül újabb, nagyobb áradás is valószínűsíthető.

A Dunakanyarban a helyi rádió híradásai adnak tájékoztatást az aktuális helyzetről és az esetleges forgalmi korlátozásokról, a Megafon Vác körzetében a 91,9 MHz-en hallható.

Hirdetések