Nógrádra jellemző ételek és italok sora volt ismét megkóstolható tegnap Balassagyarmaton, a Gasztro arcok című rendezvényen. A hollókői hotel cukrászmestere is itt mutatta be a ’Mikrokozmosz’ nevű díjnyertes édességet is, ami már meghódította az országot.

A tavaly először megtartott program sikere után idén is megszervezték a nyárindító fesztivált Balassagyarmaton. A vármegyében élő termelők portékái, valamint gasztronómiai szakemberek alkotásai segítségével vezették végig az érdeklődőket a tájegységre jellemző, sokszor elfeledett ízeken. A Civitas Fortissima téren kóstolhattak többek között réteseket, kávékülönlegességeket, sajtokat, de kiderült az is, miért egészséges a fürjtojás.

A vármegye legjobb ízei nyitották a nyarat Balassagyarmaton. (fotó: fb.com)

Mák, méz, tokaji aszú és tej- ezek a főbb összetevői a Szamos tányérdesszert verseny ide győztes édességének, melyet Kubinyi Dániel jegyez. A hollókői Castellum hotel cukrászmestere – ahogy tavaly – idén is megnyerte a rangos országos versenyt. Alkotása a ’Mikrokozmosz’ nevet kapta. Az ínyencek a szálloda egy másik finomságát, a zöldfűszeres báránylapockát is megkóstolhatták.

Ehető virágok, fermentálás – a konyha apró trükkjei szakértőktől. (fotó: Cseh Lóránt/MKMK)

A Dragoly Hagyományőrző Kulturális és Szabadidős Egyesület tagjai – miközben főztek – énekeltek is. Az idén 15 éves csoport célja az értékmentés, amelynek része, hogy helyi palóc ételeket is készítenek – mondta portálunknak Pásztor Ildikó, a drégelypalánki egyesület tagja.

A Dragoly Egyesület standja a Gasztro Arcok Feszten. (fotó: Cseh Lóránt/MKMK)

Akik itt sorba álltak, azok sztrapacskát és gubát kaptak. Az utóbbi kelt tésztából készült, volt mákos és diós, mézzel, valamint gyümölcsökkel ízesített.

Hirdetések