A békéről való lemondás „az Ukrajnáért vállalt halált” jelenti, de mi nem akarunk vért adni Ukrajnáért, nem megyünk háborúba, és nem fogunk másokért idegen földön meghalni – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton a Margitszigeten, ahol a Fidesz-KDNP-szövetség jelöltjeinek támogatására buzdított az európai parlamenti (EP-) választáson, hangsúlyozva: Magyarország csak akkor maradhat ki a háborúból, ha a magyar választók megerősítik a kormányt.

Orbán Viktor a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) által szervezett Békemenet résztvevői előtt tartott beszédében arra figyelmeztetett: a háború elől nem lehet kitérni, elbújni, a háború egyetlen ellenszere a béke.

Orbán Viktor miniszterelnök. (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Mint mondta, a világháborúk mögött a gonosz áll, ezért arra szólított fel: ne engedjenek neki. Eljött az ördögűzés ideje – fogalmazott. „Vagy mi győzünk, vagy ők. Harmadik út nincs, csak harmadik világháború. Mutassuk meg Soroséknak, hol lakik a magyarok istene!” – üzente.
Hangsúlyozta, hogy a békét nem lehet fegyverekkel kivívni, a háborúnak nincs megoldása a harcmezőn, ezért tűzszünetre van szükség, tárgyalni kell.

(fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)


Először is – folytatta – a választást a jövő héten meg kell nyerni, és egy hét múlva erősítést kaphatnak Európa minden országából és létrehozhatnak Brüsszelben „egy békepárti európai koalíciót”. Hozzátette: ősszel az amerikaiak „békepárti elnököt választhatnak” és velük összehozhatják az „össznyugati-transzatlanti békekoalíciót”. Az év elején „még kisebbségben voltunk, az év végére többségbe kerülhetünk” az egész nyugati világban – összegzett.
A június 9-i európai parlamenti és önkormányzati választásra utalva úgy fogalmazott: a Jóisten hat nap alatt teremtette a világot és a hetedikre pihenést írt elő, de sajnos, most „mi a hetedik napon sem pihenhetünk meg”, „tövig kell nyomni a gázt, ami a csövön kifér”. Csak akkor van győzelem, ha mind elmegyünk és mind szavazunk. Csak a béke! Csak a Fidesz! – hangoztatta.

Hirdetések