Minden közúti körforgalom hasznos, függetlenül attól, hogy csúnya-e vagy szép. A Magyar Közút Nonrprofit Zrt. Nógrád vármegyei igazgatója nem bánja, ha a nagyoroszi csúnya körforgalom országszerte híres, mert az is jó reklám.

A körforgalom nem csak gyorsítja a csomóponton áthaladást, hanem mások akadályozása nélkül teszi lehetővé, hogy a kör megtételével visszaforduljon az autós az úton. Lehel Zoltán, a közútkezelő vármegyei igazgatója szerint ennél biztonságosabb módszer nincs arra, hogy a közlekedés egyszerre legyen gyors és biztonságos.

A polgármester úrnak volt egy felvetése, hogy a dübörgő kamionok miatt a házak falai repednek. A csomópont balesetveszélyes, és kérdezte, hogy mit tudunk csinálni. Ajánlottam neki a VÉDA kamerát, az a legbiztosabb, mert ha az állandóan figyel, akkor biztos, hogy szabályosan fognak hajtani. Aztán a kollégáim minden eshetőséget figyelembe vettek, még azt is, hogy egy pótkocsis teherautó hogyan tud áthajtani egy körforgalomban és hát így jött ki az a csodálatos alakzat, ami miatt most toplistásan csúnyának látszik.

– mondta a Megafonnak Lehel Zoltán igazgató. Hozzátette: 2020-ban készült el a 2-es főút nagyoroszi belterületén lévő körforgalom, azóta összesen 1 könnyű sérüléses baleset történt ott. Lehel szerint kimondható, hogy a célját elérte a változtatás.

A nagyoroszi furcsa formájú körforgalom. (fotó: Deák Mátyás/ipolyinfo.com)

Az egyik autós hírportál a nagyoroszi körforgalmat ennek ellenére a legrosszabbak közé sorolta. A Totalcar szerint „jóvanazúgy” módszerrel furcsán alakították ki, vagyis az értelmezés szerint inkább esztétikai probléma volt azzal az értékelés során.

Van vele gondunk, a 32 fület, amire ha ráhajtanak és eltörik, visszapótoljuk. Hát, nem mondom, hogy szégyelljük, hogy így néz ki, ez ilyen. De ez nem lehet gond. Egy normálisnak ismert körforgalom 200 millió forintnál kezdődik és ennél csak több lehet. Területet kell venni, közműveket cserélni alatta. Ha szebbet akarok, akkor ha még maradt a rétsági laktanyában harckocsi, esetleg be tudjunk tenni oda.

– fogalmazott humorral Lehel, aki hozzáfűzte azt is, hogy azzal biztosan nem lesz gond, mert garantáltan ki fogja kerülni a tankot még egy kamion is.

A vármegyei közútkezelő vezetője azt is elmagyarázta, hogy Nagyoroszi esetében egyértelmű elsődleges szempont volt a gyors megoldás. Lehel úgy látja, a polgármester jól döntött, mert a Magyar Közút mint a 2-es út kezelője megtehette ezt a beavatkozást, de ha építési munkát igénylő körforgalmat akartak volna, akkor minisztériumi hatáskörben jártak volna el, és a folyamat abban az esetben – a pénzt nem véve figyelembe – sokkal hosszabb.

Hirdetések