Provokatív megjegyzésekkel váltott ki indulatokat a Szövetség a Balassagyarmatiakért Egyesület önkormányzati képviselő-jelöltje, Benkó Tamás. Tegnap reggel az egyik internetes fórumon egy kutyákat sétáltató nőre tett neheztelő szavakat. Korábban egy gyarmati közmunkást alázott a Kulturális Bizottság tagja.

A Szövetség a Balassagyarmatiakért Egyesület (SZAB) és a Momentum politikusa az a Benkó Tamás, aki időnként feltűnést kelt azzal, hogy városi eseményeket kommentál, csoportokat és magánszemélyeket sérteget nyilvánosan. Benkónak többen is megüzenték már, hogy a becsmérlés sehová sem vezet, a problémának vélt egyéni ügyeket pedig akár személyes beszélgetéssel is el lehet intézni, feljelentésszerű publikálások helyett.

Tegnap reggel egy kutyasétáltató hölgynek üzent, aki a déli városrész lakott területétől távol, a Határőr utcán túli mezőn póráz nélkül sétált két kutyával. A Benkó szerinti „dögök” miatt veszélyessé vált a közlekedés arrafelé, amire fel kellett hívnia a figyelmet.

Korábban balassagyarmati közmunkásokat lenéző bejegyzéseket tett közzé, az egyik ilyen esetben azzal kívánt lezárni egy vitát, hogy „betűket fosó nyikhaj közmunkásnak” nevezte az egyik internetes felhasználót, míg máskor a dolgozó „szakadt közmunkásokat” sértegette.

A városi önkormányzat Kulturális Bizottsága SZAB-os tagjának kommentje. (kép: fb.com)

Benkó Tamáson kívül a SZAB korábbi elnöke is nehéz megjegyzésekkel terhelt egyes balassagyarmati csoportokat: Zagyvai Sándor, aki általános iskolai tanárként is ismert volt a városban, a baloldali koalíció vezetőjeként többször is indulatos trágár kifejezéseket használt politikai véleményének kifejezésére. Nem sokkal később lemondott a SZAB elnöki tisztségéről.

Benkó Tamás (b1) Gyenes Szilárd polgármester-jelölt és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke társaságában Balassagyarmaton a Civitas Fortissima téren. (fotó: fb.com)

Az ipolyinfo.com érdeklődött a Momentumnál arról, hogy tudnak-e Benkó Tamás provokatív és kirekesztőnek látszó megnyilvánulásairól. Papp-Gyuris Dóra, a Momentum Nógrád vármegyei képviselője levelében azt írta:

Nem találkoztam ezekkel a kommentekkel. Benkó Tamás közel 5 éve dolgozik a kulturális bizottságban, panasz nem érkezett az ott végzett munkájára.

– vagyis a Momentum nem indított etikai eljárást a korábbi ügyekben a városi önkormányzat kulturális bizottsági tagja ellen.

Benkó Tamás a balassagyarmati 7. választókerület SZAB-os képviselő-jelöltjeként nemrégiben azt is elárulta, hogy nem tudja, hányan laknak a környéken, az általa publikált adatok valótlanok voltak, amire ő is rájöhetett, mert a közzététel után hamarosan törölte is azt.

Benkó Tamás szerint a 7. választókerület 32 utcájában 80 ház van. (kép: fb.com)

Benkó azt írta: szerinte 300 lakó él az ő választókerületében, ezzel szemben a Nemzeti Választási Iroda hivatalos adatai szerint csak a választópolgárok száma 1467 fő.

A Momentumnál nem ez az első eset, hogy nyilatkozataikat maguk törlik: Győri János a neki nem tetsző hozzászólásokat, és akár saját bejegyzését is el tudja távolítani, utóbb tagadni igyekezett Momentumos múltját.

Benkó 2019-ben is indult önkormányzati választáson, akkor egy másik, a 6. választókerületet szerette volna képviselni, de önbevallása szerint nem tudta, hogy Újkóváron mennyien laknak.

Hirdetések