Balla Mihály, Nyugat-Nógrád vármegye országgyűlési képviselője szeretné elérni, hogy a 2023. évet nyilvánítsa az Országgyűlés Madách Imre-emlékévvé. A politikus szerint Nógrád kiemelkedő irodalmi alakját munkássága és politikai magatartása okán is ünnepelni kell, és amennyiben támogatják javaslatát, számos kulturális programot is kapcsolni szükséges hozzá.

Nem csak Magyarország számára fontos Madách Imre, hanem az egész világ számára azonos jelentőségű irodalmi munkát alkotott Az ember tragédiája című művével, ezért az idén 200 éves nógrádi születésű irodalmár megérdemli, hogy méltóan emlékezzenek rá – érvel Balla Mihály országgyűlési képviselő az általa megküldött dokumentumban, amellyel szeretné elérni, hogy a 2023. évet emlékévként ismerje el az Országgyűlés.

Balla Mihály ismertette: 1823. január 20-án született Madách a Balassagyarmathoz közeli Alsósztregován, akinek nem mellesleg évszázadokra visszamenőleg vannak családi gyökerei ott. Véleménye szerint nem csak irodalmi tevékenysége vált kiemelkedővé, hanem a reformkori közéletben is jelentős szerepet vállalt.

A bicentenárium alkalmából Balla olyan emlékév jóváhagyását javasolja, amihez kulturális programokat is kapcsolhatnak, és azokat az Országgyűlés is támogatja. A képviselőt Nógrád vármegye másik honatyája, Becsó Zsolt is támogatja.

Hirdetések